Skip to main content

Νεφελώματα,Nebulae


Το νεφέλωμα του Ωρίωνα (Orion's nebula)

Τα νεφελώματα αποτελούν τις τεράστιες συμπυκνώσεις αερίων και σκόνης που υπάρχουν στο διαγαλαξιακό χώρο. Διακρίνουμε τεσσάρων ειδών νεφελώματα.A nebula is an interstellar cloud of dust, hydrogen gas, helium gas and other ionized gases. Originally, nebula was a general There are four kinds of nebulae.

 •  Τα ανοιχτά νεφελώματα αντανάκλασης (reflection nebula), τα οποία παίρνουν μορφή και σχήμα από τη βαρύτητα που τα κρατά σε συνοχή, έχουν συνήθως πολύ μεγάλες διαστάσεις και στο εσωτερικό τους οι τοπικές συμπυκνώσεις ύλης δημιουργούν πρωτοαστέρες και πρωτοπλανητικά συστήματα που στη συνέχεια θα εξελιχθούν σε άστρα και πλανήτες αντίστοιχα. Τα άστρα αυτά είναι που κάνουν το νεφέλωμα εμφανή φωτίζοντας τα διάφορα μέρη του. Τα τεράστια αυτά νέφη περιέχουν κυρίως υδρογόνο το πιο κοινό στοιχείο στο σύμπαν, αλλά και άλλα υλικά σε μικρότερες ποσότητες τα οποία παράγονται από τα  άστρα που τελειώνουν τη ζωή τους.Καθώς κάποια άστρα πεθαίνουν και νέα γεννιούνται διαφορετικές περιοχές του νεφελώματος φωτίζονται και του δίνουν νέα όψη σε περιόδους βέβαια πολλών εκατομμυρίων ετών.
In Astronomy, reflection nebulae are clouds of dust which are simply reflecting the light of a nearby star or stars. The energy from the nearby star, or stars, is insufficient to ionize the gas of the nebula to create an emission nebula, but is enough to give sufficient scattering to make the dust visible. Thus, the frequency spectrum shown by reflection nebulae is similar to that of the illuminating stars. 

 • Τα νεφελώματα εκπομπής (emission nebula) είναι νεφελώματα τα οποία εκπέμπουν και γίνονται ορατά εξαιτίας δικιάς τους εκπομπής. Δηλαδή το αέριο που τα αποτελεί έχει ιονιστεί απο την ακτινοβολία γειτονικών αστεριών, με αποτέλεσμα να εκπέμπει στο ίδιο μήκος κύματος που απορροφά την ακτινοβολία. Και σε αυτά κυριαρχεί το υδρογόνο και κάποιες φορές οι γραμμές του οξυγόνου.
An emission nebula is a cloud of ionized gas emitting light of various colors. The most common source of ionization is high-energy photonsemitted from a nearby hot star.
  •  Τα πλανητικά νεφελώματα (planetary nebula) είναι μια άλλη κατηγορία νεφελωμάτων.Το μέγεθός τους είναι κατα πολύ μικρότερο απο τα άλλα είδη νεφελωμάτων. Τα πλανητικά νεφελώματα ονομάστηκαν έτσι απο το σχήμα τους, το οποίο όντας στρογγυλό, έδωσε την εντύπωση στους πρώτους παρατηρητές τους ότι ήταν πλανήτες. Τα νεφελώματα αυτά δεν είναι τίποτε άλλο παρα το υλικό που εκτοξεύουν στο διάστημα άστρα που βρίσκονται στο τελευταίο στάδιο της ζωής τους.
  Planetary nebulae are nebulae that form from the gaseous shells that are ejected from low-mass asymptotic giant branch stars when they transform into white dwarfs.These nebulae are emission nebulae with spectral emission that is similar to the emission nebulae found in star formation regions.

   • Ακόμη, υπάρχουν τα σκοτεινά νεφελώματα (dark nebula), δηλαδή γαλαξιακές περιοχές αερίου και σκόνης που δεν έχουν δημιουργήσει άστρα στο εσωτερικό τους και δεν υπάρχουν κοντά λαμπρά άστρα ώστε να τα αναδείξουν. Αυτά τα νεφελώματα στην πραγματικότητα δε φαίνονται, αλλά κρύβουν τα αστέρια που βρίσκονται πίσω τους δημιουργόντας την εικονα ενός κενού στη περιοχή που υφίστανται.
   • A dark nebula is a type of interstellar cloud that is so dense that it obscures the light from the background emission or reflection nebula.The extinction of the light is caused by interstellar dust grains located in the coldest, densest parts of larger molecular clouds.Clusters and large complexes of dark nebulae are associated with Giant Molecular Clouds. Isolated small dark nebulae are called Bok globules. Like other interstellar dust/material, things it obscures are only visible using radio waves in radio astronomy or infrared in infrared astronomy.

    Αυτό το νεφέλωμα δημιουργήθηκε από τα υπολείμματα έκρηξης ενός supernovae αστέρα. (This nebula was created from th remnants of an supernovae's explosion) 
     Tέλος τα υπολείμματα αστέρων σουπερνόβα (supernova remants)δημιουργούν και αυτά νεφελώματα απο το ακτινοβολών εκτινασόμενο υλικό που προκλήθηκε απο την έκρηξη. Τα νεφελώματα αυτά περιέχουν κυρίως τα βαριά στοιχεία που δημιουργήθηκαν με τη διαδικασία της πυρηνικής σύντηξης στο εσωτερικών μεγάλης μάζας αστεριών.Τα στοιχεία αυτά ως γνωστόν είναι απαραίτητα για την ύπαρξη της ζωής και της σύνθεσης οργανικών ενώσεων, συνεπώς τα νεφελώματα εκρήξεων σουπερνόβα εμπλουτίζουν το γύρω χώρο με νέο υλικό.


     A supernova remnant (SNR) is the structure resulting from the gigantic explosion of a star in a supernova. The supernova remnant is bounded by an expanding shock wave, and consists of ejected material expanding from the explosion, and the interstellar material it sweeps up and shocks along the way.


     Αυτό το πανέμορφο νεφέλωμα βρίσκεται στον αστερισμό του Τοξότη και ονομάστκε Τρίλοβο ή τρίφυλλο νεφέλωμα, αν και το βλέπουμε σε λεπτομερέστερη φωτογραφία τετράφυλλο. Είναι ταυτόχρονα νεφέλωμα εκπομπής και ανάκλασης και βρίσκεται σε απόσταση  5.500 έτη φωτός.


     Το νεφέλωμα της Rosette. (Rosette's nebula)
     (Trifid's nebula)

     Στον αστερισμό του Τοξότη βρίσκεται το περίφημο νεφέλωμα Μ20 ή Trifid, λόγω των τριών σκοτεινών προεξοχών από αστρική σκόνη, ενώ βλέπουμε και τις φωτισμένες περιοχές του νεφελώματος από το κεντρικό άστρο, κυρίως. Είναι νεφέλωμα εκπομπής και όχι ανάκλασης και με μικρή ηλικία, μόνο 300.000 ετών και το καθιστά ένα από τα νεώτερα νεφελώματα εκπομπής.

     (Cat's eye nebula)


     Αυτό είναι το πλανητικό νεφέλωμα NGC 6543 με το δημοφιλές όνομα «το μάτι της γάτας» και βρίσκεται σε απόσταση 3.000-3.600 ετών φωτός, ενώ το περίβλημα έχει έκταση 5.000 έτη φωτός. Το άστρο στο κέντρο του είναι στην τελευταία φάση της ζωής του.     To Νεφέλωμα του Αετού.(Eagle's nebula)

     Comments

     Popular posts from this blog

     The Plitvice Lakes in Croatia , Οι Λίμνες Πλίτβιτσε στην Κροατία

     Ο Εθνικός Δρυμός Plitvice είναι το πιο δημοφιλές τουριστικό αξιοθέατο της Κροατίας και αποτελεί μέρος της Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO από το 1979 . Βρίσκεται περίπου στα μισά του δρόμου μεταξύ της πρωτεύουσας πόλης του Ζάγκρεμπ και  του Ζαντάρ . Οι λίμνες Plitvice είναι ένα από τα μέρη που πρέπει να δείτε οπωσδήποτε στην Κροατία .

     Το βασίλειο του Μαρόκου, The Kingdom of Morocco

     Το Μαρόκο, επίσημα το Βασίλειο του Μαρόκου, είναι μια χώρα στην περιοχή του Μαγκρέμπ της Βόρειας Αφρικής. Γεωγραφικά, το Μαρόκο χαρακτηρίζεται από ένα τραχύ ορεινό εσωτερικό και μεγάλα τμήματα ερήμου. Το Μαρόκο έχει πληθυσμό πάνω από 33 εκατομμύρια. Η πρωτεύουσα του είναι το Ραμπάτ, αν και η μεγαλύτερη πόλη είναι η

     Οι καλύτερες παραλίες της Ηπείρου και γύρω από αυτήν, The best beaches in and near Epirus, Greece

     1. Πόρτο Κατσίκι- Λευκάδα, The Porto Katsiki Beach in Lefkada